keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Venäjän pelkoon ei ole syytä

Venäjän asevoimien komentaja, kenraali Nikolai Kamarovin kommentit ovat herättäneet jälleen kerran suuren polemiikin poliittisessa keskustelussa NATO:sta ja puolustusvoimien nykytilasta. Lööppimedia voi jälleen kerran vuolla asialla kultaa, koska Suomessa on aina pelätty Venäjää ja tullaan pelkämään. Syy pelkoon ei ole aiheeton, sillä onhan meidän historiamme itäisen naapurimme kanssa ollut viime vuosisadalla hyvin hankala Suomen kannalta.



Toisen maailmansodan jälkeen Suomi liitettiin tiukasti Neuvostoliiton etupiiriin, mutta muurin murrettua vanha YYA-sopimuskin on myös muodollisesti ratkennut. Kuitenkaan tämä ei Kenraali Kamarovin esimerkin mukaisesti ole vielä levinnyt kovinkaan laajalle Venäjän asevoimien kenraaleja ja esikuntia. Kylmän sodan aikana mahdollisen konfliktin yhteydessä neutraali pohjola olisi väistämättä joutunut valitsemaan puolensa. Ruotsilla oli oma salaiset sopimuksensa NATO:n kanssa, kun taas Suomi ei olisi voinut välttyä YYA-sopimuksen asettamilta ehdotuksilta.

Baltian maiden ja Puolan liittyminen ovat olleet selkeitä todisteita sotilasvallan etupiirin liikkumisesta suoraan Neuvostoliiton vanhoille etupiirivyöhykkeille, mitä vanhan vallan kenraalit tuskin katsovat suopein silmin. Yhdysvaltain edesajama ohjuskilpihanke Eurooppaan ja mahdollinen laajeneminen Suomeen, Ukrainaan ja Georgiaan olisivat entistä pahempia loukkauksia vanhan sotilasmahdin edessä.

Kenraali Makarovin puheet ovat vain voimantuntonsa menettäneen kenraalin räksytystä vanhan vallan raunioilla. Toivoa sopii, että Ulkoministeri Tuomioja saa painostettua Putinin hallintoa pitämään alaisensa paremmin tiukemmassa hihnassa ilman tarpeettomia diplomaattisia konflikteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti