tiistai 19. huhtikuuta 2011

Vihreät heittävät pyyhkeen kehään

Kokoomuksen asema hallituksen muodostajana koki pahimman kolhunsa tänään iltapäivällä, kun Vihreät julistautui vetäytyvänsä oppositioon. Ironista kyllä, vihreät luovat nyt tilanteen, jossa ainoat mahdolliset hallituspohjat rakentuvat vain perussuomalaisten varaan.

Julkisuudessa on tänään myös samoihin aikoihin julkaistu Jyrki Kataisen kommentti, että kolmen suuren hallitus on todennäköinen. On jokseenkin vaikea uskoa, että Kokoomus on valmis johtamaan Suomea pois vakausrahastosta, joten kolmen suurimman hallitus täytyy realisoitua sopuun vakausrahaston suhteen. Erikoisinta on tietää miten tällainen kompromissi on mahdollista, kun käytännössä on vain kaksi vaihtoehtoa, joko vakausrahastoihin mukaan lähteminen tai totaalinen kieltäytyminen yhteistyöstä. Kun vakausrahasto myönteiset Keskusta, että Vihreät ovat lähdössä vapaaehtoisesti oppositioon, ei Kokoomukselle jää liikkumavaraa.

Entä jos Kokoomus heittää pyyhkeen kehään?

Kokoomuksen kannalta todellinen kynnyskysymys on, kuinka kunnianhimoinen Kokoomus on saavutettuaan legendaarisen enemmistön eduskunnassa. Riittääkö Kataiselle laakerinseppelekruunu, vai tuleeko ego vaatimaan vielä pääministerin manttelia? Kokoomus ei voi sanoa vakausrahastolle ei, mutta toisaalta ei ole mahdotonta, että Perussuomalaiset antavat myöden vakausrahastoissa.

On hyvinkin mahdollista, että jos yhteistyöhön ei päästä vakausrahastoista, niin Kokoomuksen on pakko väistyä hallitustunnustelijan roolista ja luovuttaa se eteenpäin. Vuoden 2000 eduskuntavaaliuudistuksessa luovuttiin presidentin oikeudesta nimetä hallitusneuvottelija. Koska hallitusneuvottelut ovat nykyään puhtaasti eduskunnan varassa, ilman mitään ehtoja tai määritelmiä, voivat sekä Perussuomalaiset että demarit vaatia itselleen hallitustunnustelijan roolia.

Politiikan mustahevonen: PS + SDP + Vasemmisto + (KD tai RKP)

Todellinen yllätys hallitus tulee olemaan hyvin erikoinen kombinaatio, sillä mahdollinen hallituspohja vaatisi ainakin Perussuomalaisten (39) ja demarien (42) lisäksi apupuolueen. Ainoa mahdollinen sillanrakentaja on Vasemmisto (14), sillä ainoastaan sen tuella on mahdollisuus saavuttaa enemmistöhallitus kristillisdemokraattien, RKP tai molempien kanssa.

Koska Vasemmisto on profiloitunut voimakkaasti suvaitsevaisena ja punavihreänä voimana Paavo Arhinmäen linjan mukaisesti, on vaikeaa kuvitella Vasemmiston olevan valmis yhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa. Toisaalta ei pidä unohtaa, sekä Vasemmiston että demarien sisäisiä konservatiivisia voimia, kuten vanhakantaisia ammattiyhdistysmiehiä sekä suuria ikäluokkia.

Entäs jos Vasemmisto heittää pyyhkeen kehään?

Suomen eduskunta saattaa kohdata pattitilanteen, jos yksikään puolue ei ole valmis taipumaan kynnyskysymyksissään. Mahdollisesti hallitusneuvottelut ainakin venyvät pitkällisiksi ja tuskaisiksi. Varmaa on, etteivät nämä hallitusneuvottelut tule seuraamaan sitä vanhaa linjaa mikä Suomessa on jatkunut sitten 1990-luvun laman. Ironisesti Suomi tulee pitkistä hallitusneuvotteluista huolimatta jatkamaan samaan malliin kuin tähän asti, nimittäin Raimo Sailaksen virkamieshallituksen turvin.

Poissuljettu vaihtoehto ei ole myöskään oppositioon julistautuneiden ylösnousu Kokoomuksen johdolla, mutta tämä on hyvin epätodennäköistä, sillä tällä hetkellä Vihreiden ja Keskustan oppositiomieliala vaatisi merkittäviä myönnytyksiä joko Vihreille tai Keskustalle.

Jos vain Anni Sinnemäellä olisi munaa pelata kovaa palloa, niin merkittäviä vihreitä myönnytyksiä olisi helposti taottavissa.

Tästä tulee jännää. =)

1 kommentti:

  1. no sellaista hallitusohjelmaa ei koko maailmassa ole, että se ei RKP:lle kelpaisi. Ne vaan tahtoo kielivähemmistön etuoikeuksien säilyvän, muiden maksavan 4% edut, pakkoruotsin sekä kaksi ministerinpaikkaa; Thoors-tädille ja Walliinille itselleen. Helppoa!

    VastaaPoista