maanantai 18. huhtikuuta 2011

Mitä vaalien tulos tulee tarkoittamaan käytännössä?

Vaalien tulos ei ratkea voittajien, vaan reaalipolitiikan keinoin. Jyrki Katainen (kok.), tuleva hallitustunnustelija ja mahdollinen hallitusmuodostaja, joutuu kovan paikan eteen yrittäessään luoda Suomeen enemmistöhallitusta. Edeltävät vaalitentit, puolueohjelmat, kynnyskysymykset ja vaalien jälkeen lausutut sanat kertovat jo paljon mahdollista vaihtoehdoista, joita Suomi nyt tulee kohtaamaan.

Vaalien tulos (ehdokasta):

Suomen Keskusta 35
Kansallinen Kokoomus 44
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 42
Vasemmistoliitto 14
Vihreä liitto 10
Suomen Kristillisdemokraatit (KD) 6
Suomen ruotsalainen kansanpuolue 9 + 1 (Ahvenmaa)
Perussuomalaiset 39

Keskusta on puheenjohtaja Kiviniemen johdolla ilmoittanut heti vaalitappion tultua selväksi, että nyt on heidän korkea aika heittää hanskat naulaan ja mennä oppositioon. Vaalitappion ja tämän lausunnon jälkeen on hyvin epätodennäköistä, että Keskusta lähtisi hallitukseen. Keskusta on valmis korkeintaan hallitusratkaisuun, missä sille on luvassa varmoja voittoja ja selkeitä myönnytyksiä. Tällaisten myönnytysten tekeminen tapahtumien valossa ei kuitenkaan tule olemaan todennäköistä. Keskustan poisjääminen kuitenkin luo hankalan tilanteen hallitusneuvotteluille. Enemmistöhallituksen muodostaminen tulee olemaan hankalaa.


Mahdoton skenaario:
Kokoomus + SDP + Perussuomalaiset (44 + 42 + 39 = 125)

Tämä hallitusmuoto ei ole realistinen, sillä sekä demarit että Perussuomalaiset ovat julkisesti voimakkaasti vastustaneet EU:n vakausrahastoa ja portugalin kriisiin puuttumista. Vakausrahastosta vetäytyminen kumpaan suuntaan tahansa olisi poliittinen itsemurha joko Kokoomukselle tai Perussuomalaisille.

Vielä mahdottomampi skenaario: Kokoomus + Perussuomalaiset + (Vihreät tai Vasemmisto) + RKP (44 + 39 + (14 tai 10) + 10 = 103 tai 107)

RKP on mieluusti mukana aitosuomalaisen perussuomalaisten hallituksessa, kunhan ruotsin asema turvataan Suomen toisena virallisena kielenä. Vihreät ja Vasemmisto eivät tule istumaan hallituksessa jossa on myös Perussuomalaiset. Myöskään kristillisdemokraattien kannatus (6) ei riitä mahdollisen konservatiivisen hallituskoalition muodostamiseen, sillä tällöin hallituksen tuki jäisi vain 99 kansanedustajaan.

Todennäköisin skenaario: Kokoomus + SDP + Vihreät + RKP (44 + 42 + 10 + 10 = 106)

Tämä kokoomusvetoinen hallitus on realistisesti kaikkein todennäköisin, sillä se on reaalisesti valmis toteuttamaan vakausrahaston. Demarit tiedetään äärimmäisen taipuvaisiksi myötäilemään uusliberaalista maailmantalouspolitiikkaa, eikä olisi syytä uskoa, etteikö sijoittajien vastuusta oltaisi tässä tilanteessa valmiita luopumaan.

Tämä linja ei tule toisaalta olemaan raskain demareille, vaan ennen kaikkea Vihreille heidän vaalitappionsa vuoksi. Kuitenkin, jos Anni Sinnemäen linjaa ei kyseenalaisteta ja Vihreille annetaan mahdollisuus edesauttaa vihreämpää politiikkaa ja tavoitteitaan, on todennäköistä, että Vihreät ovat halukkaita hallitukseen. Myös RKP on helppo saada hallitukseen kuin hallitukseen, kunhan nykyiseen pakkoruotsiin ei vain kosketa.

Kataisesta tulee uusi pääministeri ja arvovaltakiistan vuoksi Urpilainen omaksuu valtionvarainministerin salkun. Ulkoministerin salkku tulee olemaan kovan poliittisen väännönalainen, sillä Tuomiojan (SDP) paluu ulkoministeriksi tarkoittaisi paluuta nykyistä hallitusta edeltävään demarijohtoiseen ulkopoliittiseen värisuoraan (ulkoasian valiokunta, ulkoministeriö, presidentti).

Hallitusohjelma tulee sisältämään todennäköisesti:

Vakausrahaston ja Portugalin kriisin tukeminen.
Valtionyhtiötä myydään pois.
Valtion tuottavuusohjelmaa tullaan kiristämään.
Fortumin ydinvoimalupaa ei myönnetä.
Arvonlisävero nousee (~1 %-yksikköä)
Ansiotulovero ei laske.
Energiaveroa nostetaan.
pääomavero nousee. (~2%-yksikköä)
hallintarekisterit (ja veronkierto) sallitaan.
turkistarhausta ei lopeteta.
Perheenyhdistämislakia tullaan kiristämään.
Huomattavia leikkauksia sosiaali- ja terveysmenoissa.
Opintotukea ei sidota indeksiin.
Korkeakoulujen maksullisuus EU/ETA-maiden ulkopuolisille laajennetaan kaikkeen opetukseen.

Todennäköisen skenaarion tulevaisuudenkuvat

Suurin vaa’ankieli tulee olemaan Euromaiden talouden pelastus. Jos päädytään velkasaneerauksiin, vakauslainojen realisointiin tai jopa Euron kaatumiseen, niin Keskusta ja erityisesti Perussuomalaiset tulevat saamaan ennennäkemättömän kansantuen vaatia hallituksen kaatumista ja tulevat voittamaan seuraavat vaalit vuonna 2015. Jos toisaalta pelastuslinja puree, niin perussuomalaisten kannatus tulee todennäköisesti liukumaan pois ja katoamaan unohdukseen. Perussuomalaisten edeltäjä, SMP, on jo aikaisemmin vuosien 1970 ja 1983 eduskuntavaaleissa saanut vastaavia jytkyvoittoja, mutta joka kerta kannatus hiipui nopeasti pois vaalien jälkeen, koska protestimielialaa ei saatu pysymään yllä, eikä mitään uutta saatu aikaiseksi.

On jännittävää miten maailmantuulet vaikuttavat jälleen näin ratkaisevasti pienen Suomen asioihin. Suomen onkin jo korkea aika tajuta, ettemme me olemme enää pitkään olleet mikään periferia, vaan kiinteä osa globaalia sykkivää maailmaa ja ennen kaikkea maailmantaloutta.

2 kommenttia:

  1. Sinänsä mielenkiintoista, kun sanot että todennäköisin hallitus muodostuu noista. Olen sillä kannalla,että näin kriisien alla tuo näyttäisi parhaalta kokoonpanolta, mutta onhan nyt oltava realistisia. Suurin vaalivoitto ikinä Persuille, ja media spekuloi sitä täysin varmana päätöksenä,että Perussuomalaiset ovat hallituksessa. Katainenkin sanoi,että on todennäköistä,että Persut nousevat. Tietysti, sanoit että TODENNÄKÖISESTI, mutta pidän itse kokoonpanoa KOK+PS+RKP todennäköisimpänä. Hyvää blogia pidät, muuten! terv. Albert.

    VastaaPoista
  2. Nythän lähtee mediassa varmaan miljoona spekulaatiota pyörimään, mutta poliittisen historian ja kansantaloustieteen opiskelijana vahva mielipiteeni nojaa argumenttieni vuoksi ehdottamaani KOK+SDP+VIHR.+RKP -linjaan. Perussuomalaisten nousu ei mielestäni eroa käytännössä ollenkaan 1970 ja 1983 SMP:n vastaaviin. Kuten sanoin, todellinen vaa'ankieli tälle hallitukselle on Anni Sinnemäki. Mitä hän sanoo ja mitä hän tekee.
    P.S. Kiitoksia kehuista =)

    VastaaPoista