tiistai 17. marraskuuta 2009

Sillä aasia eteenpäin kuljetetaan!


Keppiä ja hunajaa.

Keppiä ja hunajaa.

Sillä aasia eteenpäin kuljetetaan!


Yliopistouudistus. Korkeakoulu-uudistus. Kansan huoltosuhde pienenee kansan vanhetessa. Ratkaisuna hallintovalta jyräsi läpi joukon uudistuksia ja lakeja, joilla opiskelusta tehtiin tehokkaampaa. Entinen malli tuki liikaa lorvimista – niin ainakin totesivat ne päättäjät, joilla itsellä meni vuosia tai jopa vuosikymmeniä yliaikaa valmistua. Päättäjät olisivat siis valmiita potkimaan kaimansa – kaltaisensa ulos oppilaitoksen rekisteriä kuormittamasta. Talous vaatii korkeakoulutettuja osia loputtoman talouskasvun tuotantoketjuihin nyt!

Vihdoin ja viimein on muutama vuotta jäljessä tulossa myös tukiuudistus, jonka laatiman työryhmän tuloksista Yle ja Ylioppilaslehti hiljakkoin uutisoivat. Työryhmän olisi tarkoitus luovuttaa valmis ehdotuksensa valmistelua ja ehdotusta varten opetusministeriölle vuoden 2009 lopussa. Luvassa on odotetusti lisää opintoja tehostavia toimenpiteitä, eli ns. maisteriksi liukuhihnalla menettelyn lisäämistä, mutta viimeinkin rattaiden kirskuessa ja lyödessä vastaan työryhmä esittää myös liukuhihnan voitelua.

Huoltajakorotus palauttaisi takaisin 1992 laman aikana lakkautetun opiskeleville vanhemmille kuuluvan lisän. Tähän epäkohtaan on kiinnitetty paljon huomiota, koska hyvin luonnollisesti vanhemmuus tulee usein enemmissä tai vähemmissä määrin opiskelujen eteen. On ollut tuskallista katsoa monien tuttujen ja läheisten kärvistelevän vanhemmuuden rasituksissa opiskelijan heikoin edellytyksin. Perheen perustaminen ei ole järkevä ratkaisu opiskeluaikoina – mutta tunnetusti vanhemmuus saattaa tulla yllätyksenä varovaisimmillekin. Perheystävällisen politiikan Suomi kaipaa varmaan myös korkeakoulutettujen lapsia, mutta tähän asti taloudellisesti on ollut kannattavampaa katsoa vanhemmuutta vasta koulu – ja uraputken jälkeen, eli siis sitten joskus 40-vuotiaana…

Opintotuen sitominen indeksiin on kauan odotettu uudistus, jota on kaduilla ja luentosaleissa vaadittu jo vuosikymmeniä opiskelija-aktiivien toimesta. Indeksiin sitomista on toivottu niin kauan, että toivo sellaisen tapahtumisesta on jo ehtinyt kadota. Ehkä viimein olisi aika että yhteiskuntamme köyhin jäsen, eli opiskelija, viimeinkin otettaisiin hellempään huomaan. Vaikka opiskelijalla onkin suurempi potentiaali pärjätä tulevaisuudessa työelämässä, niin onko myöskään mielekästä valtiovallalta korjata tulevaisuuden satoa raakana vai täysin kypsyneenä?

Asumislisästä siirtyminen kokonaan yleiseen asumistukeen, toisi viimein opiskelijoiden ulottuville erityisesti pääkaupunkiseudulla suuremman määrän vuokra-asuntoja ja erityisesti yksityiset vuokramarkkinat. Nykyisellään asumistuki on maksimissaan 201,60€, kun taas yleisen asumistuen piirissä se saattaisi nousta jopa 80% asumiskustannuksista! Nykyinen yleinen asumistuki tosin on myös paljolti sidottu tukiin ja tuloihin, joten lopullinen asumistuki saattaisi muiden korotusten seurauksena herkästi vähentää asumistukea jopa alle nykyisen asumislisän maksimin, eli 201,60€.

Myös keppiä on tarjolla niille, jotka jäävät maahan makaamaan. Työryhmä ehdottaa myös opintotukikuukausien korvamerkitsemistä eri opintojen vaiheisiin, niin että opintotukikuukausia olisi eri määrä kandi – ja maisterivaiheisiin. Pahin mahdollinen vaihtoehto on myös tukien lakkauttaminen ilman varoituksia suoraan jos opintopisteet jäävät vuodessa alle 20 rajan. Monille motivaatio- , terveys ja mielenterveysongelmista kärsiville opiskelijoille tämä olisi tuskainen raja, sillä heidät vain armottomasti potkittaisiin ulos. Pahoin voivan opiskelijan tulisi siis ikään kuin etukäteen tietää tuleva tilanteensa ja osata siirtyä terveydellisen kuntoutuksen piiriin. Pahimman ahdistuksen keskelle pitäisi vähintäänkin osata keskeyttää opinnot ja ruveta taistelemaan kuntoutustukien puolesta. Yhtälö on mahdoton – sillä moni pahoinvoiva opiskelija yrittää sisulla ja opintotuella eteenpäin omaa tilannettaan kurjistaen. Kaikkein vaikeinta tilanteessa on erityisesti myös nuorille aikuisille suunnatun mielenterveystuen tarjoamisen vähyys. Mielialapillereitä kyllä tarjotaan, mutta tyhmäkin tietää, ettei mikään nykyinen puolustusvoimien terveydenhoidosta kopioitu malli todellakaan toimi. Buranaa popsimalla murtuneet jalat, keuhkokuume tai pakkasenpuremat eivät parane.

Jos työryhmän kaikki ehdotukset toteutetaan, niin se tuo ehdottomasti enemmän etuja ja mahdollisuuksia itselleni ja monille kaltaisilleni keskitien opiskelijoille. Heikot sortuvat elon tiellä – ja jos eivät sorru, niin valtio kyllä pitää huolen että heikko opiskelija sortuu.

Heikoilla ei ole tilaa Suomessa.

Kohta ei varmaan keskinkertaisillakaan.

Olkoon vallitseva eliitti meille suopea viisaudessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti