sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Kissoista

Katselen omaa pientä kissaani. Sen sulavaa ja vapaata liikettä, niin fyysisesti kuin henkisesti. Se nauttii elämän tarjoamista houkutuksista, mutta osaa samalla vaatia huomiota kun sitä kaipaa ja vetäytyä jonnekin nurkkaan kun kaipaa sitä. Ihmisen omistama, neljän seinän sisällä, ruokkivan käden varassa ja hihnoissa ulos vietäessä.
Alistanko tuota raukkaa pientä eläintä? Se on kai kyse näkökulmasta enemmänkin. Yhtälailla kissa ei halutessaan anna minun nukkua, työskennellä, lukea tai itse asiassa tehdä oikeastaan mitään kunnes hän on saanut oman tarpeensa täytetyksi. Yöllä tulee käpälää suuhun, jos nyt kissa-neidillä saattaa alkaa yöllä hieman nälättämään tai jos on hätä kädessä niin ei tarvitse kuin "Miaaauu, Miaauuu-uuuuuu!", niin sillä samalla hetkellä juostaan apuun. Ehkä meidän välillämme on eräänlainen sopimus; molemminpuolisten etujen yhteenliittymä. Minun pitää ruokkia, kaitsea, hoitaa, hoivata, siivota, korjata, suojella, ohjata, valvoa --- hmmmmmm-mm. Ja mistä hyvästä? Kissa tulee silloin tällöin ja itselleen sopivalla hetkellä syliisi polkemaan ja alkaa hiljaa hurisemaan kuin pieni karvainen moottori.

Pikkuhiljaa alkaa tuntua siltä että meillä ihmisillä taitaa olla sopimuksen huonompi puoli. Mutta mitä minä sanomaan suloisen kissan omistajana muuta kuin, että ihminen tekee hyvin paljon sen eteen, että on joku, jota helliä ja rakastaa ... ja joka rakastaa ja hellii sinua takaisin. =) Kun miettii parisuhteiden kompleksisuutta, niin alan ymmärtämään myös mistä on hahmottunut mielikuva kissoista yksinään asuvien ihmisten seuralaisina. Kissa on hyvin suorasukainen, eikä vaadi mitään monimutkaisia uhrirituaaleja tai valtataisteluita saavuttaakseen tyytyväisyyden. Minä rapsutan sinua ja sinä rapsutat minua.

Kirjoittaja juo parhaillaan höyryävän kuumaa kissanminttuteetä. On myöhä ilta ja pieni lamppu valaisee huonetta. Kissa haistaa kissanmintun ja käy ylikierroksilla kuin moottoroitu jojo. Silitän hurisevaa pikku kissaa ja sen pienen hetken tuntuu että maailmassa on kaikki hyvin. Rakkautta on rapsuttaa korvan takaa...

1 kommentti: