torstai 17. toukokuuta 2012

Syntinen Kööpenhamina

Öinen Kööpenhamina on harva ja hiljainen huomisesta vapaapäivästä huolimatta. Metrot ja liikennevälineet ovat täynnä bilettämään suuntaavia nuoria, mutta kaduille ei kukaan rohkene. Tuuli on pistävä ja ilma kolea. Vain harvat tanskalaiset uhmaavat säätä pyörillään omituisen heikosti valaistuilla pääteillä. Useimmissa pyörissä on neljät valot: yksi etuhaarukassa, renkaissa kahdet välkkyvät varoitusvalot sekä tarakassa taaksepäin vilkkuva punainen sumuvalo.

Näinä muutamina päivinä minulle on avautunut tämän edistyksellisen pohjoismaisen kaupungin liikenteen jännä kaksijakoisuus. Pyörätiet polveilevat kauas joka puolelle melkein jokaisella autotiellä, mutta vaikka tanskalaisista moni pyöräilee, niin ehdottomasti suurin osa ajaa autoilla. Autoja pyörii ja pörrää Kööpenhaminan kaduilla aamusta iltaan valtavina massoina. Sivusta näyttää hieman hirvittävältä ajaa pyöräteitä autoteiden pyöräteillä, kun Kööpenhaminan keskustan nopeusrajoitukset ovat pääsääntöisesti 60-80 km/h. Tässä mielessä Kööpenhamina on kuin hämmentävä yhdistelmä autoilevaa Espoota ja pyöräilevää Kalliota. Erikoisesti bussit ovat suhteellisen harvinainen näky keskustassa, sillä suurin osa liikenteestä on suunnattu maanalaisten metrojen kautta. Ainoa kävelykaduksi ja autoilta suljettu alue on anarkistinen Christinian alue, mutta jopa Christiniassa autojen kieltoalue on saanut väistyä turistirysien massojen ja huumekauppiaiden kuriiriautojen tieltä.

Christiania

Christiania on erikoinen alue ja nähtävyys lähellä Kööpenhaminan keskustaa Christianhavnin kaupunginosassa. Tämä vallattu alue on täynnä vanhoja vallattuja rakennuksia sekä itse rakennettuja mielikuvituksellisia rakennelmia ja pikku mökkejä. Eräänlainen anarkistien ja hippien paratiisi on alkuperäisen luonnonmukaisuuden, solidaarisuuden ja vapauden idealismistaan huolimatta taantunut vanhojen hippien, pettyneiden keskiluokkaistuneiden liberaalien, huumejengien ja boheemien taiteilijoiden tyyssijaksi. Korruptio, hamppu ja vapauden aate rehottavat täällä kaikki toisten lomassa eräänlaisessa epävakaassa tasapainossa.
Taide, maalaukset ja mielikuvitukselliset rakennelmat ovat hyvinkin vaihtelevassa kunnossa. Varsinkin kauniit seinämaalaukset ovat kuluneita ja vailla restauraatiota tai ylläpitoa. Haalistuneita jälkiä on ylipäätänsä hyvin vaikeaa ihailla, sillä alueita on alettu aidata ja kuvaaminen on ehdottomasti kiellettyä alueella. Kameran näkemistä kavahdetaan ja sen seurauksena saattaa saada pian paikallisten vihan ja väkivallan ylleen. Rehottavan huumekaupan vuoksi kuvaaminen on käytännössä riskialtista koko Christianian alueella.

Vaihtoperiaatteisiin perustuvat markkinat ovat korvautuneet ammattimaisilla kauppiailla, jotka myyvät huumeita, alkoholia ja suuria määriä liharuokia. Vegetarismiin perustuva kasvisruokailu on supistunut pitkälti vain yhteen ainoaan ravintolaan, Groensakeriin. Valtaosa kävijöistä on seuraavaa annosta hakevia addikteja, uteliaita ulkomaalaisia turisteja tai paikallisia parempiosaisten perheiden vesoja, jotka hukkaavat aikaansa polttaen hamppua, juomalla alkoholia ja ahmimalla lihaisia vartaita ja ruokia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti